Mandlige kondomer

 

Et kondom bæres af manden på penis under samleje, med det formål at forhindre, at sædceller fra manden ikke trænger ind i vagina ved udløsning.

Et kondom skal tages på, når penis er hård, og inden den kommer i kontakt med din partners krop. De fleste kondomer er på forhånd smurt ind i glidecreme, men man kan altid tilføje lidt ekstra, da glidecreme er med til at forhindre, at kondomet går i stykker. Påfør et par dråber glidecreme enten på hovedet af penis eller inde i spidsen af kondomet før du ruller den på, og/eller spred glidecremen på ydersiden af kondomet, når du har taget det på penis.

 

Vi har hos Topia lavet en lille guide til dig, der gerne vil være sikker på, at du bruger et kondom korrekt:

 

- Åbn forsigtigt folieemballagen med kondomet, så du ikke kommer til at rive kondomet i stykker.

- Hold kondomspidsen mellem pegefinger og tommelfinger og sørg for, at kondomet vender den rigtige vej. Kondomet skal ligne en lille hat. 

  Det er vigtigt, at der ikke kommer nogen luft ind i kondomet, da det muligvis kan splide.

- Placer nu kondomet over spidsen af penis.

- Rul langsomt kondomet ned over din stående penis.

 

Hvis kondomet ikke vil rulles ud, så er det sandsynligvis på indersiden ud. Det er derfor vigtigt at tage hul på et nyt kondom og smide det andet ud, da der kan være sædceller på det. 

Det er yderst vigtigt, at kondomet forbliver på plads under sex med din partner. Hvis det springer og der går hul på det, så skal du stoppe med det samme, og tage et nyt kondom på.

Efter udløsning og mens penis stadig står oprejst, så hold kondomet på plads og forsigtigt træk penis ud af din partners krop. Fjern kun kondomet fra penis, når den ikke længere er i kontakt med din partners krop.

  

 

Kvindelige kondomer

 

Der findes ikke kun kondomer til mænd. De fås nemlig også til kvinder, så de har mulighed for at dele ansvaret med deres partner under samleje. Ligesom et mandligt kondom, så skal det kvindelige kondom altid indsættes inden penis berører kønsområdet.

 

Følg Topia’s guide til brug af et kvindeligt kondom:

 

- Åbn emballagen og tag stille og roligt det kvindelige kondom ud, så du ikke river det.

- Placer den lukkede ende af kondomet i skeden og hold den bløde indre ring mellem pegefinger (eller langefinger) og tommelfinger.

- Adskil skamlæberne med din anden hånd, og sæt herefter den klemte ring ind i vagina.

- Sæt pegefinger eller langefinger i kondomets åbne ende, indtil den indre ring kan mærkes, og skub kondomet så langt op som det kan komme i vagina,      med den ydre ring liggende mod ydersiden af vagina.

- Den ydre ring af kondomet skal hvile tæt på ydersiden på alle tidspunkter under samlejet – hvis denne bliver skubbet ind i skeden, så skal man stoppe og    sætte den tilbage på sin plads.

- Efter brug, træk roligt kondomet ud ved at tage fat i enden af det. Pas på, at der ikke spildes sæd inde i skeden.

 

Det er yderst vigtigt, at man sørger for, at penis går ind i kondomet og ikke mellem kondomet og væggen i skeden.